Haulover Nude Beach Miami

Miami: waarom zou je erheen gaan?

De belangrijkste en voornaamste tip die ik je kan geven als je van plan bent om naar Miami te gaan: niet gaan. Er zijn ontelbaar interessantere en leukere plekken te vinden; het trio Cancún/ Playa del Carmen/ Tulum aan de Caribische kust in Mexico bieden praktisch hetzelfde, maar dan duizendmaal beter. In dit verslag vertel ik je mijn ervaringen en mocht je alsnog besluiten naar Miami af te reizen, zul je hier ook zeker nuttige informatie in gaan vinden.

Hoe reis je met het openbaar vervoer?  Wat zijn leuke plekken en restaurants om te bezoeken als je op een budget reist? En welke stranden zijn zeker de moeite waard? Dit blog concentreert zich vanuit Hollywood als basis, maar behandelt ook plekken in Miami en Miami Beach.

Miami is duur

Allereerst: Miami is stervensduur. Een biertje kost je tussen de 7 en 12 dollar en nee, dat is niet alleen aan het strand zo. Zelfs in de supermarkt kost een biertje je 3,50 of meer; goedkopere merken als Corona of Modelo komen alleen per zes of meer. In diezelfde supermarkt kostte een voorverpakt broodje al 6 dollar en deze stelde echt erg weinig voor. Iedere maaltijd in restaurants zal je zeker meer dan 15 dollar kosten. Dat is ook weer niet schrikbarend hoog, maar is wel vervelend als het simpelweg niet lager kan. Ook buiten de toeristische zones is dat nogal een opgave.

Koffie bij de Starbucks kost je ook ruim 3 euro en een McDonalds of Burger King zijn ook aanmerkelijk prijziger dan elders in het land; een Whopper kost je 10 dollar. Nog iets vervelends: de prijzen worden nooit gecommuniceerd zoals ze zijn. Je betaalt immers altijd nog extra taxes, die pas op de rekening staan en ja, er wordt verwacht dat je minstens 18% fooi geeft.

De bewoners zijn onvriendelijk

Ik merkte het al direct in de trein naar Hollywood, waar ik verbleef: de mensen zijn afstandelijk, niet hartelijk en vaak niet eens aardig. Dat geldt niet alleen voor de mensen op straat, maar ook in winkels of de buschauffeurs. Ik moet toegeven dat ik dat na verloop van tijd ook wel weer grappig vond. Het straatbeeld wordt ook gedomineerd door reclames voor advocaten, die beloven ruzies in jouw voordeel uit te vechten.

Het chagrijn kon overigens ook met het grootste gemak omslaan in oppervlakkige vriendelijkheid. Smalltalk, waarin het geklaag de boventoon voerde. Maar mij kostte het moeite om echt connectie te maken met de mensen in Miami. Hier woont de Amerikaan in z’n meest nare soort: op een boze manier wordt hier de eigen plek opgeëist. Sociale omgangsvormen zijn secundair: Miami is ikke-ikke-ikke en de rest kan stikken.

 • Miami fuck biden
 • Lawyers advertising in Miami
 • South Beach advertising

De straten zijn slecht onderhouden

Ik ben Nederland gewend, waar perfectie in de openbare ruimte de norm is. Toch kon ik erg gemakkelijk aarden in Latijns-Amerika. Daar vind je ook talloze holen in de weg, scheuren in de straat en veel afval in de buurten. Het heeft vaak een zekere charme, die imperfectie. Van de Verenigde Staten verwachtte ik eerlijk gezegd toch wat meer. Goed, nu is Miami voor een bijzonder groot deel ook Latijns-Amerika, maar toch: Miami is een zooitje. Schoonheid is alleen voorbehouden aan hen die ervoor betaalt, zoveel is duidelijk. Het verschil tussen arm en rijk is hier groot; daklozen en drugsgebruikers zijn hier echt gigantisch veel. Het maakt de algehele sfeer op straat bij vlagen gevaarlijk.

Openbaar vervoer

Goed, laten we eens gaan inzoomen. Ga je naar Miami, vertrouw dan zeker niet op het openbaar vervoer. Deze is aanmerkelijk slechter geregeld dan in grote steden in Latijns-Amerika en ongetwijfeld ook in andere delen van de VS. Van A naar B reizen is een tijdrovend proces in Miami. De routes zijn volstrekt onlogisch, met overstappen wordt geen rekening gehouden en het personeel dat hier werkt is ronduit onbeschoft. Ga je toch met het openbaar vervoer, laat het me dan even uitleggen.

Om Miami International Airport af te komen, neem je het gratis treintje naar Miami Airport Station. Vanuit hier kun je alle kanten op; naar South Beach, naar Downtown, maar ook bijvoorbeeld met de Tri-Rail richting Hollywood. Je betaalt 2,25 per reis, maar kunt ook wat meer geld op je kaart zetten. Zelf verbleef ik in Hollywood en let op: dat is een andere stad dan Miami en het openbaar vervoer werkt dan ook nauwelijks samen. De bus kost je ook 2,25.

Belangrijk advies: vraag aan de buschauffeur een ‘transfer’ als je over wil stappen. Zonder dat kaartje betaal je immers wéér 2,25 voor de volgende bus. Met ‘transfer’ betaal je 60 cent. Ik ben daar na een paar dagen achter gekomen, ondanks dat ik wel vragen heb gesteld hoe ik hier het beste kan rond bewegen. Je kunt ook kiezen voor een dagkaart van 5 dollar. In het centrum heb je ook nog de metro, wat een prima service heeft. Hiervoor gelden dezelfde tarieven. In het centrum van Miami zijn bovendien wat gratis alternatieven, buiten de betaalde busservice.

Goedkoop hostel in Hollywood

Ik zat dus in Hollywood. Dichtbij Hollywood Boulevard, dichtbij Hollywood Beach. Hier vind je dit hostel, dat met 40 dollar per nacht waarschijnlijk het goedkoopste is in de regio. Er zijn meerdere slaapkamers, dus bij een uitverkocht huis slaap je zo met tien, twaalf man. Het hostel heeft een eigen keukentje, twee badkamers, een woonkamer en een toffe tuin. Qua sfeer is het hier een beetje raar, maar als je puur een slaapplek nodig hebt is dit uitstekend te doen. De plek wordt in de gaten gehouden door huishoudster Trudy, die je ook van alles kunt vragen. Daarbij is het wel belangrijk hoe haar humeur is.

Restaurantjes in Hollywood

Hollywood Boulevard ligt op een klein half uurtje lopen van dit hostel en deze boulevard kent een aantal fijne restaurantjes. Areito Bar & Grill is volgens mij van Puerto Rico. De vis met coco is voortreffelijk en kost je 17 dollar. Regelmatig zijn hier optredens en ook promoties met cocktails. The Greek Joint serveert Grieks en is zeker lekker. De pita gyros hier kostte 18 dollar en is zeker niet de beste versie die ik ooit op had.

Op het hoekje zit Twin Peaks Hollywood. Dit is een soort sport bar, met hamburgers. Je wordt geholpen door meisjes in spannende pakjes, waarbij hun borsten ‘subtiel’ bij elkaar gedrukt worden. Nooit vervelend om naar te kijken. Parallel aan Hollywood Boulevard ligt Harrisson Street, waar bijvoorbeeld Oaxaka restaurant ligt. Japans en Mexicaans als fusion: lekker! Het restaurant zelf is echter wat sfeerloos. Verderop ligt The Tipsy Boar, dat zienderogen meer sfeer heeft en de hamburgers hier zijn ook echt lekker.

Ontbijten

Ontbijten doe je bij Chocolada Bakery & Café, naast The Greek Joint. Voor een vol ontbijt met koffie betaal je 10 dollar. De service hier is erg vriendelijk en prettig, maar wel onthutsend traag. Een andere optie is uiteraard Ihop. Hier keek ik mijn ogen uit; die plek is namelijk allesbehalve toeristisch, dus tref je hier de locals van Hollywood, wat niet persé de rijkste buurt is. Het ontbijt hier is ietsjes duurder, maar ook groter. Dus dollartechnisch maakt het niet zoveel uit.

Murals in Hollywood

Als je wandelt door Hollywood Boulevard of Harrisson Street, zie je tientallen geweldige muurschilderingen. Zeker de moeite waard om hier dus rond te lopen, want de kwaliteit is zonder meer de moeite waard.

 • hollywood mural
 • hollywood mural
 • hollywood mural
 • hollywood mural
 • hollywood mural
 • hollywood mural

Hollywood Beach

Hollywood Beach is vanuit Artswork at Young Circle* te bereiken met bus nummer 4. De boulevard aan het strand is fraai, de restaurantjes levendig en de omgeving simpelweg aantrekkelijk.

Ik huurde er een fietsje bij The Bike Shack á 15 dollar voor twee uurtjes, omdat ik graag het park Anne Kolb Nature Centre wilde bezoeken. Dit natuurgebied kent echte mangroves met fraai aangelegde paden er dwars doorheen: omgeven door het stadsgeweld ligt Anne Kolb Nature Centre. Verwacht hier geen alligators, maar toch tref je hier zeker dieren aan die je in een mangrove mag verwachten. De grote toren die in het midden staat, geeft je een fijn uitzicht op het geheel. 

Terug naar Hollywood Beach en haar leuke restaurantjes. Populair hier is bijvoorbeeld Mamacitas Latin Bar & Grill, maar eigenlijk kun je overal wel terecht: deze boulevard is uitstekend om lekker te wandelen en je ogen uit te kijken. Op het strand wordt gevolleybald en gespeeld, de palmbomen zorgen voor schaduw.

Een stiekem hoogtepuntje was wel een speciaalbiertje drinken in de schaduw van zo’n palmboom, met Wifi van Mamacitas. Bij Corner Store & Deli, náást The Bike Shack, zijn biertjes te haal. The Voodoo Ranger IPA Juice Force met 9,5% alcohol van brouwerij New Belgium is een werkelijk fantástisch biertje.

* Artswork at Young Circle is een plek waar regelmatig dingen worden georganiseerd. Sinds de coronacrisis ligt dat echter een beetje stil. Als je ter plaatse bent, zeker even onderzoeken.

South Beach

Vanuit Hollywood is het nogal een gedoe om met het openbaar vervoer naar South Beach te reizen. Je neemt eerst bus 1 naar Aventura Mall. Vergeet niet de ‘transfer’ aan de buschauffeur te vragen. Vanuit hier neem je bus 120 of bus S naar South Beach / Downtown. Je bent wel een tijdje onderweg, houdt rekening met anderhalf tot twee uur. Zelf ben ik hier niet heel lang geweest, de sfeer hier is niet zo mijn ding.

Ik dronk een koffie bij de Starbucks, aan de rand van het Lummus Park en ben verder wat rond gaan wandelen. Deze ongelofelijk dure buurt heeft wel een Ross Dress for Less-vestiging. Hier koop je merkkleding voor bodemprijzen, wat natuurlijk altijd lekker is. In Miami zijn er meer vestigingen, zeker eens kijken. Goedkoper krijg je het nergens.

 • Haulover Nude Beach Miami
 • Hollywood Beach
 • Hollywood beach boulevard

Haulover Nude Beach

Haulover Nude Beach is het enige naaktstrand in deze contreien. Het ligt in Haulover Park, direct naast de Trump-towers II en III. De bus die je naar South Beach brengt, stopt hier ook. Iets ten noorden ervan ligt een groot winkelcentrum, waar je wat eten en drinken kunt halen, want dit strand heeft verder geen horeca. De sfeer hier is wel erg leuk en gemoedelijk en is vaak druk.

Men zegt dat het noordelijke stukje van het strand vooral voor homoseksuele mannen is, wat ook goed te merken is. Seks is echter streng verboden en daar wordt ook op toegezien, dus heel erg merkbaar is dat allemaal niet. Na het torentje voor de lifeguard zie je meer stelletjes liggen. Dit strand is ‘clothing optional’, dus zeker niet iedereen is bloot. Het naaktstrand is onmogelijk te missen en de zee is hier fraai.

Superblue, museum of beautiful images and sound

Superblue ligt downtown en is een museum dat je een ongelofelijke beleving belooft. Prachtige beelden in een grote loods, brengt je naar een fantasiewereld. Superblue ligt vlakbij metrorail halte Santa Clara, op een fabrieksterrein. Dus maak je zeker geen zorgen als je hier arriveert en de omgeving voelt wat onwennig. De entree komt met taxes uiteindelijk neer op zo’n 44 dollar.

In de eerste ruimte komen zonnebloemen tot leven, in de tweede ruimte regent het en door een poging te doen de regen tegen te houden, groeien ook hier bloemen. De combinatie van muziek met fraaie, kleurrijke en bewegende beelden is prachtig. Een absolute aanrader om te bezoeken. In iedere room wordt op originele wijze gespeeld met de ingrediënten.

 • Superblue Museum Miami
 • Superblue Museum Miami
 • Superblue Museum Miami
 • Superblue Museum Miami

Vizcaya, met haar roemruchte geschiedenis

De tuinen van Vizcaya kijken uit op de Keys. Een prachtige plek dus. De entree kost 25 dollar en je ticket zul je online moeten halen. Ik heb dat niet gedaan; ik ben een stukje gaan lopen naar een aangrenzend Alice Wainwright Park. Heb je ook een fraai uitzicht. Toch wordt Viczaya nadrukkelijk aangeraden te bezoeken en de prijs is nu ook weer niet zo schrikbarend hoog.

 • Vizcaya
 • Vizcaya

Calle Ocho / Little Havana

Little Havana is een leuk stukje stad, met Calle Ocho als centrale straat. Miami herbergt enorm veel Cubanen, die hun intrek namen in dit stadsgedeelte. Hier vind je dan ook vele Cubaanse restaurantjes. Probeer zeker eens een Cubaanse koffie. Zoet, vol, sterk en overheerlijk. Met het openbaar vervoer is deze plek toch vrij ingewikkeld te bezoeken. Aanrader is om naar metrohalte Brickell te gaan en vanuit hier bus 8 te nemen. Vanuit Brickell is ook Coconut Grove te bezoeken, dus dat is uitstekend te combineren.

Conclusion

Zelf ben ik slechts een weekje in Miami geweest. Er zijn hier geen gekke dingen voorgevallen, maar het algehele gevoel is dus om deze stad te skippen. Alles dat Miami heeft, heeft de Riviera Maya in Mexico ook, maar dan vele malen beter. De prijzen én de mensen zijn daar vriendelijker, de stranden mooier, het natuurschoon aantrekkelijker en zelfs het openbaar vervoer beter georganiseerd.

Nederlander Steven van Beek ('81) is gefascineerd door Nederlanders die zich vestigen in het buitenland. Hij spreekt met name Nederlanders in Mexico.
Berichten gemaakt 26

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: