Wat voor verhalen staan er op StevenAbroad?

Wie is Steven van Beek?

In 2017 besloot ik op reis te gaan. Er was geen twijfel waarheen: Zuid Amerika. Waarom kon ik niet uitleggen. Een gevoel, een aantrekkingskracht. Ik begon in Colombia en eindigde in Argentinië. Bezocht Bolivia, Peru, Brazilië, Chili. Na een half jaar ging ik terug naar Nederland, vol avonturen, vol herinneringen.

Wat later ging ik naar Mexico, waar ik Tania ontmoette. Ik besloot in 2020 met haar samen te wonen, in Mexico Stad. Het was de coronatijd en ik voelde me kiplekker in de stad. En ik raakte meer en meer geïmponeerd bij andere Nederlanders, die er hun bestaan opbouwden. Die er hun eigen dromen najoegen. Die Nederland hadden verruild met het buitenland. Buiten dat zij prachtige verhalen hebben te vertellen, was ik vooral benieuwd naar het waarom. Naar de kennelijke noodzaak om Nederland te verlaten, of naar de kennelijke aantrekkingskracht van het buitenland. 

Daar gaat Steven Abroad over. Wat zij allen gemeen hebben: ze hebben iets opgebouwd in Mexico. Zijn geëmigreerd met een doel, dat verder gaat dan de liefde. Zijn geïntegreerd in de Mexicaanse gemeenschap. Bieden hun diensten of producten aan. Spreken vloeiend Spaans. 

Wat mij inspireert. Wat kan ik, wat wil ik; ik heb altijd existentiële twijfels. Ook in Mexico. Wat voor bestaan leid ik? Ik ben schrijver. En ik schrijf in het Nederlands. Wat kan ik dan toevoegen aan die Mexicaanse gemeenschap? Wat drijft mij naar Mexico, buiten die liefde?

De verhalen

Dat is mijn intrinsieke motivatie voor het project Steven Abroad. Ik heb een niet aflatende interesse in hun verhalen. Over Glenn, die in Mexico Stad een Nederlands restaurant startte met zijn Gyspy. Over Coen, die zijn lieve voor hiken inzet om in de omgeving van de hoofdstad tours te organiseren. Ben, die een huis van afval bouwde in San Miguel de Allende. 

Franky, die naar de jungle trok om zijn interesse in de Maya-cultuur kracht bij te zetten en er ging wonen. Rosan, die als gezins- en relatietherapeute het avontuur zag en in de multiculturele plaats Playa del Carmen aan de slag ging. Carolien, die in the middle of nowhere, nabij het minuscule vissersdorpje Mahahual een hotel startte. Gerben, een deelnemer van het tv-programma Ik Vertrek, die nog altijd door Mexico ‘zwerft’ en van baan naar baan gaat. 

Steven, die z’n hele leven overhoop gooide en nu tourgids is in Yucatan en de mooiste vogels spot. Reinhard, een Duitser, die een fietsenwinkel runt in Satélite, ten noorden van Mexico Stad. Inten, die in een klein dorpje in Colombia een stichting heeft om arme kinderen te helpen. 

Wat hen bindt is het avontuur. Hun verhaal. Dat verhaal vertel ik graag, tijdens mijn eigen zoektocht. Met een beetje geluk verkoop ik zo’n verhaal ook aan kranten en tijdschriften. Woon jij ook in het buitenland en wil jij ook je verhaal vertellen? Stuur me gerust een mailtje, of een WhatsApp. 

Calakmul on top of a pyramid

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: