Pueblo Mágico view church

Pueblo Mágico Taxco, in de bergen met waanzinnige vergezichten

Taxco is een oud mijnwerkersstadje, maar vooral ook Pueblo Mágico in deelstaat Guerrero. De hele stad is wit en rood geschilderd en kenmerkt zich door haar heerlijk steile weggetjes en het feit dat er altijd aangename temperaturen zijn. Tel daar de tientallen kerken en kerkjes bij op en de prachtige vergezichten en je hebt met recht een magische stad. Taxco is een Instagram-stad pur sang, maar is het ook een bezoekje waard?

Beetje historie

Taxco heeft ruim 50.000 inwoners en is de hoofdstad van de gemeente Taxco de Alarcón. De stad werd in de 16e eeuw gesticht, bovenop een Azteekse nederzetting. In de 18e eeuw werd een zeer rijke zilverader ontdekt, waarop Taxco tot het centrum van de zilverwinning werd. Nog steeds wordt er op straat volop zilver verkocht.

 • Taxco Parroquia de Santa Prisca y San Sebastián
 • Taxco Parroquia de Santa Prisca y San Sebastián
 • Taxco church from below
 • De kerk 's nachts
 • Taxco Guerrero church service

Deze Pueblo Mágico ligt op 194 kilometer en een kleine drie uur van Mexico Stad af. De stad ligt in de bergen, wat betekent dat een groot deel van de route uit flinke bochten en fraaie vergezichten bestaat. Een toffe aanrader is om niet direct naar Taxco te rijden, maar ook een bezoekje te brengen aan Mil Cascadas, een ongelofelijk natuurparadijs met tientallen watervallen.

Toeristisch

Als je bijna bij Taxco bent, heb je diverse uitzichtpunten, de ‘miradors’, die je een fraai uitzicht op het stadje bieden. Welkom in Taxco, beroemd om haar mijnen, om haar zilver, om het Christendom.

Taxco is toeristisch en dat merk je overal: rondom het centrale plein Zócalo is altijd wat te doen en de restaurantjes eromheen spinnen daar garen bij. Deze restaurantjes zijn aan de prijs en de service laat vaak te wensen over. Wij troffen haren aan in een smoothie, wachtten eens ruim anderhalf uur op ons ontbijt, dat koud was. Een aanrader is dan ook om je eten of je drankje buiten Zócalo te zoeken; het stadje is verder zeker sympathiek.

Zócalo wordt omringd door koloniale gebouwen en de indrukwekkende kerk: Parroquia de Santa Prisca y San Sebastián. Hier worden zeer regelmatig vieringen gehouden. Met Kerst worden zelfs schermen buiten gezet; Taxco is een zeer gelovige gemeenschap. 

Volkswagen Beetles

Waar Taxco ook bekend om is: de taxi’s. De VW Beetles rijden gehaast door de smalle, steile straatjes en dat is geen overbodige luxe: in je eigen auto door deze straatjes rijden kan weliswaar, maar het vergt wel veel van je auto en van je stuurmanschap. Toch wel een nadeel van Taxco ook: het verkeer. Een autoluw centrum zou de charme van de stad zeker een boost geven. In San Miguel de Allende hebben ze dit succesvol doorgevoerd.

Wat te doen in Taxco?

Zeer aan te raden is een bezoekje aan het Christusbeeld Cristo. Het beeld doet -uiteraard- denken aan het beeld in Rio de Janeiro. Het kijkt op de stad neer en vanuit deze plek heb je echt het allerbeste uitzicht. Vanuit Zócalo betaal je 50 pesos aan een taxi, die je hierheen brengt. Buiten het beeld en het uitzicht, stelt de plek niet zo gek veel voor. Hier kun je wel spotgoedkoop wat toeristische spulletjes kopen. De prijzen zijn hier aanmerkelijk lager dan in het centrum.

 • Pueblo Mágico view church
 • Taxco Cristo
 • Taxco Cristo
 • View from Cristo in Taxco

Niet aan te raden

Wat vooral niet te doen in Taxco, is een bezoekje brengen aan Mina Prehispánica de Taxco. De mijn ligt aan een hotel en werd rond 2013 ontdekt. Het zou verborgen zijn voor de Spanjaarden en dus korte tijd geleden pas herontdekt. Je betaalt 150 pesos per persoon en daalt de mijn af. Dat valt tegen: je gaat een flink stuk omlaag, maar de mijn is hinderlijk versierd met lelijke verlichting en is, naast een toeristen-ding, ook een plek voor evenementen. Met andere woorden: de mijn is voor een groot deel verbouwd en haast niets laat zien wat het ooit was. Dat er een toneelspeler nog een verhaal vertelt over de Azteken, maakt het misschien wel dubbel onzinnig.

 • Taxco the mine
 • Taxco statue
 • Taxco statue
 • Taxco statue

Zilver

Taxco is dus beroemd om haar zilver. Wij hebben het zelf niet gedaan, maar je kunt hier zelf zilver bewerken tijdens een eendaagse cursus.

Taxco Cableway

Normaal kun je met kabelbaan ‘Teleferico’ een ritje boven de stad maken. Je stapt in een gondel in Barrio Los Arcos en gaat 173 meter omhoog, naar hotel Montetaxco. Je krijgt hier een fantastisch uitzicht. Kennelijk is de kabelbaan van Taxco gesloten wegens een flink defect, vertelde iemand ons. Hopelijk wordt het snel weer hersteld.

Smalle steegjes

 • Taxco Restaurante Santa Lucia
 • Taxco Pueblo Magico
 • Taxco Pueblo Magico
 • Taxco Pueblo Magico
 • Taxco Pueblo Magico
 • Taxco Pueblo Magico
 • Taxco Pueblo Magico
 • Taxco Pueblo Magico Zocalo
 • Taxco Pueblo Magico at night
 • Taxco Pueblo Magico

Maar wandel vooral door de smalle steegjes. Mocht je in het centrum willen eten, dan raad ik vooral Restaurante Santa Lucía aan. De zalm met kokos is overheerlijk, de service uitstekend. De prijzen zijn hetzelfde als op Zócalo: niet goedkoop. Buiten het toeristische centrum zullen ongetwijfeld betaalbaarder restaurantjes zijn, maar wij hebben ze tijdens ons verblijf helaas niet gevonden. Wij deden twee nachtjes tijdens kerst en dat was met ruim 1300 pesos per nacht geen goedkope optie. Hotel Mi Casita ligt wel op een perfecte locatie en kent erg fijne kamers. Meer dan een bed, een overheerlijke douche en een verbluffend uitzicht op de kerk is het echter niet. 

Nederlander Steven van Beek ('81) is gefascineerd door Nederlanders die zich vestigen in het buitenland. Hij spreekt met name Nederlanders in Mexico.
Berichten gemaakt 26

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: